En dan kijk je even naar een filmpje…

Lazarus. Ik heb al eerder iets gedeeld van een filmpje van Lazarus. Zo zit ik nu net even te kijken naar wederom een filmpje van de Larzarus tour 7×7, ditmaal met Rinke Verkerk.

Hoe je het went of keert, of het je nu aanspreekt of juist totaal niet, maar het moment dat zij 1 Johannes 4 citeert (ze zegt 1 Johannes 5, maar het staat in hoofdstuk 4), kreeg zij een brok in haar keel.

Laten we hem er even bijpakken:

Zo is de liefde bij ons werkelijkheid geworden, en daardoor kunnen we op de dag van het oordeel vol vertrouwen zijn, want hoewel wij nog in deze wereld zijn, zijn we als Jezus. 18 De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden. 19 Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad. 20 Als iemand zegt: ‘Ik heb God lief,’ maar hij haat zijn broeder of zuster, is hij een leugenaar. Want iemand kan onmogelijk God, die hij nooit gezien heeft, liefhebben als hij de ander, die hij wel ziet, niet liefheeft. 21 We hebben dan ook dit gebod van hem gekregen: wie God liefheeft, moet ook de ander liefhebben.

En dan moet ik hieraan denken:

Als iemand zegt: ‘Ik heb God lief,’ maar hij haat zijn broeder of zuster, is hij een leugenaar.

Nu weet ik niet direct of ‘haat’ het goede woord is. Maar even terug blikkend naar een eerdere (of vroegere) blog van mij:

http://www.huizenvanzegen.nl/uncategorized/de-goedkope-genade-van-evangelisch-charismatisch-pinkster-nederland/

Een citaat hieruit:

In de afgelopen periode heb ik met twee mensen gesproken, die geen makkelijk verleden hebben gehad. Twee individuen die (weliswaar) fouten hebben gemaakt in hun leven, die zij zelf ook erkennen en volledig accepteren. En dan komt het: die (goedkope) GENADE van  Evangelisch-Charismatisch-Pinkster-Nederland, reikt niet verder als ‘de bek van de persoon die ze uitspreekt, om vervolgens de boel te verketteren en in onmin te doen! Sorry, vergeef mij voor mijn woordspeling?!

Alles wat de klok slaat is GENADE, zolang het in mijn voordeel ligt. Zo lijkt het te gaan op het Wereld Wijde Web en in Evangelisch-Charismatisch-Pinkster-Nederland. Het reikt niet verder dan ons eigen willende genade, wat zo goedkoop is als de binnendeur van de vuilstort! Sorry, vergeef mij wederom?!

*einde citaat*

En dan raak je in gesprek met een persoon die dit betreft en hij verteld je dat hij eenzaam is, alleen. De muren op hem afkomen en er maar weinig zijn die echt relatie met hem willen. Die regelmatig even iets van zich laten horen. Die even een whats-app stuurt, een bericht op FaceBook, of die even op de koffie komt. Kijk, dan huilt mijn hart!

Recentelijk deed ik een uitspraak via FaceBook:

Sommige mensen gaan nu compleet uit hun dakplaat in Discotheek Gelredome. En dan word ik stil en vraag me af: God, heb ik ergens een afslag gemist? Is dit Christendom 2.0 en is mijn bootje zinkende of zo?

Ook hier hadden we het even over. Laat me vooropstellen dat ik op zich NIETS heb tegen de EO-jongerendag. Een kippenvel moment is voor mij altijd geweest, toen ik in het verleden ook wel eens de jongerendag bezocht, het moment dat er twee maal per dag gebeden werd en 30.000 man stil werd voor God.

Ja, ik moet bekennen: het mooiste moment van de dag!

Maar even:

De boodschap zal allemaal prima zijn, de muziek vast tof en geweldig. Mooi om te horen dat jongeren hebben genoten van dit alles. De reacties waren er. En dat mag.

Maar hey, lieve mensen:

En dan word ik stil en vraag me af: God, heb ik ergens een afslag gemist? Is dit Christendom 2.0 en is mijn bootje zinkende of zo?

De aangehaalde blog mag je gerust nog even nalezen, en je mag het met me oneens zijn wat betreft de jongerendag ansich. Allemaal best!

Maar ik vraag me echt oprecht af: waar heb ik de (evangelisch-charismatisch-pinkster-) boot gemist? Als ik zo de beelden voor me zie en aan de andere kant verhalen hoor over eenzaamheid, over glashard, als een baksteen laten vallen van ‘een broeder die een misstap heeft begaan’ of ‘een zuster die toch wel op zijn minst een dwaalspoor is ingeslagen’, dan huilt mijn hart!

Als ik dan hoor van de eenzaamheid en die paar mensen, vanuit hartsrelatie (en niet zozeer vanuit ‘hoe het zou moeten’ christenzijn), die het lef hebben om ‘die zondaar’ toch te blijven steunen, geen mening te hebben over hoe het ‘zou moeten’, maar onvoorwaardelijk vriend en broeder wil zijn en dan echte ‘relatie’ mag ervaren in de ‘geheimenissen van het leven’. Ja dan ‘licht mijn hart op’, dat Hij mij het waard vind dat zelfs die ‘grootste zondaar’ zijn hart wil luchten en je in vertrouwen dingen verteld die, zoals de Bijbel zegt: in het licht worden gebracht, zodat het zichtbaar is/mag zijn en er werkelijk een verandering kan plaats vinden.

Heb je Christus werkelijk lief? Houdt dan ook van je broeder of zuster, ook al ‘dwalen zij’ (in jou ogen), anders ben je niet meer dan een leugenaar!

Een ander citaat en daar sluit ik mee af:

Maar de laatste tijd kom ik er wel steeds meer achter dat IK (en dat maar even om misverstanden Te voorkomen met hoofdletters) me steeds meer vervreemd voel van wat ik ooit als ‘christen zijn’ heb beschouwd. Nee, ik heb me niet afgezet tegen God noch Christus en dien gekruisigd. Verre van dat zelfs. Maar ik voel me wel steeds minder verbonden met hetgeen ik om me heen zie gebeuren onder ‘het kopje Christen zijn’. Ligt misschien ook aan onze inzichten en ontwikkeling in het opgroeien in Christus…

Moge de Here zegenen!

Peter

Hier onder nog even de video van Lazarus: Rinke verkerk

4 thoughts on “En dan kijk je even naar een filmpje…

 1. …waar is de Liefde… Gaat het daar niet juist om?
  Ik heb in mijn leven zo vaak ervaren dat mensen me lieten vallen. O.a. omdat het te moeilijk was om naast me te blijven staan bij de situaties waar ik doorheen ging en ga…. W.W.J.D.
  En soms hoef je niet eens iets te zeggen… maar is er zijn genoeg…

  1. Amen!
   Door alleen al ‘te ZIJN’ en te laten voelen, ervaren dat je ‘er bent’, zullen mensen je vertrouwen en vanuit die relatie ook met je willen delen, zodat ‘aan het licht komt…’.

   Bedankt voor jou reactie!

  2. Als er niemand is om jou in je nood te helpen is dat om jou dichter bij God te brengen, dat is dan wat Hij van jou vraagt. Reken het er niet voor jou zijn die ander niet aan want hij/ zij zal op een andere plek Gods opdracht uitvoeren. Heb, broeders en zusters een gezegende dag.

   1. Hallo Anke,

    In zoverre met je eens dat het is om jou dichter bij God te brengen.
    Het tweede deel kan ik wat moeilijker onderbouwen, omdat het onze primaire taak is elkaar lief te hebben. Dan laat je die ander niet ‘als een baksteen’ vallen, mocht hij of zij eens uit de bocht vliegen. Dan blijf je hem of haar ondersteunen!

    De reactie dat die ander dan ergens anders nodig is in Gods Koninkrijk, vind ik een moeilijke. Want hoe vaak komt het er niet meer op neer dat we ofwel niet om weten te gaan met de problematiek van de ander, ofwel we net doen of we erg druk zijn als er problemen ontstaan?

    In elk geval dank voor jou reactie!

    Zegengroet,
    Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *